Ziekten en aantasters

Er zijn vele soorten schadelijke insecten, schimmels en bacterien die bomen aantasten. Ook stressvolle omgevingsfactoren zoals voedingstekort, een andere grondwaterstand of bodemverdichting hebben invloed. De oorzaak van een zieke boom is dus niet altijd eenvoudig te achterhalen. Wij kunnen u helpen met de juiste diagnose.

Veelvoorkomend zijn iepenziekte, kastanjebloedingsziekte en essentaksterfte.

Iepenziekte

Iepenziekte (Ophiostoma ulmi) wordt veroorzaakt door een schimmel die de houtvaten afsluit, waardoor de boom verdroogt.

Er bestaat een injectiemiddel tegen iepenziekte. Dit middel voorkomt dat de boom reageert op de schimmel, waar werkt niet tegen besmetting via de wortels.

Iepenziekte begint meestal bovenin de kroon. Binnen twee weken kan een groot deel van de kroon bruin verkleurd zijn. Een doorsnede van de takken laat donker gekleurde stippen in de buitenste jaarring zien. Uiteindelijk sterft de boom.

Besmetting gebeurt door de iepenspintkever of via de wortels. De iepenspintkever verspreidt de schimmel. Deze kever broedt in dood of verzwakt iepenhout. Uit de eitjes komen de larven en uit de larven komen de jonge kevers. Zij vliegen uit en besmetten gezonde iepen.
In een rij bomen gaan vaak alle bomen dood door contact met de wortels van de besmette boom ernaast.

Wanneer iepenziekte is vastgesteld moeten de aangetaste bomen vaak binnen een vastgestelde termijn van enkele weken worden gerooid, om te voorkomen dat iepenspintkevers kunnen broeden. In sommige gemeenten is het verboden om iepenhout in bezit te hebben of te vervoeren. Soms mag het hout alleen volledig ontschorst worden opgeslagen en moet de schors worden vernietigd. Laat het hout eventueel afvoeren.

Kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: Pseudomonas syringae pv aesculi. Op de bast van de boom ontstaan roestbruine vochtige plekken, die gaan bloeden met een stroperige vloeistof. De ziekte komt uitsluitend voor bij de Paardenkastanjeboom. Warmtebehandeling lijkt geschikt om de bacterie te bestrijden.
Meer info WUR>

Essentaksterfte

Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel, het vals essenvlieskelkje. De aantasting is te herkennen aan donkere verkleuringen in de bast, die zich vooral op jonge takken bevinden. Vanaf de top sterft de tak langzaam af en uiteindelijk gaat de boom dood. Dit kan enkele jaren duren. De sporen van de schimmel verspreiden zich door de lucht over grote afstanden en kunnen zo gezonde bomen besmetten. Omdat de sporen in grote hoeveelheden aanwezig zijn, heeft het preventief weghalen van zieke essen geen nut. De schimmel die de essentaksterfte veroorzaakt kan niet worden bestreden. Wel wordt gezocht naar resistente essen om daarmee een kweekprogramma op te starten. Als u een es rooit kunt u dus voorlopig beter een andere boomsoort terugplanten.
Meer info WUR >

Kloofmachine

Trilplaat en stenenknipper

Verticuteer­machine